Czy batony białkowe są zdrowe?

tamanna_rumee / Pixabay

W tym momencie bardzo trudno jest odróżnić produkty zdrowe od tych niezdrowych. Wszystko się jakoś tak wymieszało, na co największy wpływ mieli oczywiście producenci żywności, którzy wcale nie ułatwiają życia swoim klientom, mimo iż powinni to robić. Dawniej niemalże wszystkie batony białkowe były produktami zdrowymi i wartościowymi. Sportowcy śmiało po nie sięgali, nie zważając nawet na to, jak wygląda ich skład. Wiedzieli po prostu, że jeśli kupią produkt sprawdzonej sportowej marki, będą mieć do czynienia z najwyższą jego jakością. Teraz niestety jakość często nie idzie w parze ani z marką, ani z ceną. Jak można się zatem dowiedzieć, czy wybrany proteinowy baton jest zdrowy? Trzeba dokładnie sprawdzić jego skład. Innej drogi nie ma.

Na szczęście nawet na polskim rynku dalej mamy wielu fantastycznych i przede wszystkim uczciwych producentów, którzy chcą wciąż tworzyć zdrowe, tanie i ogólnie rzecz biorąc dobre batony proteinowe. Stawiają na wysokiej jakości białko i na nim opierają receptury produktów. Nie korzystają z żadnych podróbek czy tańszych alternatyw. Używają czystych izolatów lub koncentratów białka serwatkowego, które mają profil aminokwasów zbliżony do profilu białka ludzkiego. To oznacza, że są bardzo szybko i dobrze przyswajane przez organizm. Takie białko działa na mięśnie i wszystkie komórki dużo lepiej od białka roślinnego, występującego np. w orzechach, pełnoziarnistym ryżu czy roślinach strączkowych.

Coraz częściej też batony proteinowe uzupełniane są błonnikiem pokarmowym. Dawniej ten składnik występował w nich naprawdę sporadycznie, teraz powoli staje się już ich stałym elementem. A to bardzo dobrze. Błonnik, nazywany też włóknem pokarmowym, jest substancją nierozkładaną przez organizm, która swobodnie przechodzi przez cały układ pokarmowy, nie ulegając strawieniu. Dzięki temu jest on w stanie przyspieszać metabolizm. Oczyszcza cały przewód pokarmowy ze złogów i toksyn, wymiatając z niego wszystkie negatywne związki i przenosząc je aż do jelita grubego. Batony białkowe wzbogacone błonnikiem na pewno są zdrowe. Szczególnie dobrze sprawdzą się one u osób zmagających się z zaparciami.